Het drogen van één- en tweejarige planten

Meestal worden een- en tweejarige planten uit zaad opgekweekt.  Zaad kopen is een kwestie van vertrouwen.
Het beste kiemkrachtigste zaak verkoopt de erkende zaadhandel en niet de supermarkten en de (groot)warenhuizen.  Betaal liever enkele eurocentiemen meer voor goed zaad.  Er is tegenwoordig van erg veel soorten droogbloemenzaad te koop.

De meeste eenjarige planten kunnen vanaf eind april-begin mei als kans op nachtvorst voorbij is, direct ter plaatse in de tuin gezaid worden.  Tweejarige iets later zaaien, juni-juli.  Het beste kan gezaaid worden in rulle, niet te droge grond.

Nadat de grond gespit en geharkt is, met de steel van de hark of schoffel ondiepe geultjes maken.  Droogbloemen zaaien we op rijtjes.  Het voordeel van rijtjes zaaien is, dat eventuele onkruidplantjes gemakkelijk te verwijderen zijn.  Tussen de rijtjes wel voldoende loopruimte houden, minimaal 30 centimeter, afhankelijk van de soort.  In de nazomer, bij het oogsten van de droogbloemen, zijn voldoende brede paadjes erg gemakkelijk.

Uit bijna elk zaadje groeit een plant, daarom kan u beter niet te veel zaden bij elkaar zaaien.  Het geultje na het zaaien dicht maken met wat grond,  die daarna licht wordt aangedrukt.  Goed, gezond zaad kiemt meestal vrij vlug.  Zijn de weersomstandigheden gunstig, dan komen er binnen vijf tot tien dagen jonge plantjes tevoorschijn.  Uitdunnen is, als er niet te dicht gezaaid is, mbij de meeste zaai-droogbloemen niet nodig. Verplanten kan en mag natuurlijk altijd.

De verzorging tijdens de rest van het voorjaar en de zomer is minimala, af en toe schoffelen en onkruid wieden.  Het groet vanzelf, als de grond tenminste voedzaam is.