Stofnesten?!

Veel mensen, gelukkig worden het er steeds minder, hebben een hekel aan droogbloemen of arrangementen daarvan. Want, zo zeggen ze: ' het zijn zulke stofnesten".  Natuurlijk, het zijn stofnesten, maar alleen dan wanneer ze in een stoffig interieur staan.

Ouderwetse, protserige huiskamers vol tierlantijntjes, met een kachel of haard waarin hout, turf of kolen gestookt worden, zijn erg stoffig.  Staan de droogbloemen in een dergelijk interieur, dan zitten ze binnen enkele weken onder het stof.  Maar zijn droogbloemen daarom "stofnesten"?

In onze hedendaagse interieurs is stof nauwelijks nog hinderlijk.  Rechte muren en plafonds, praktische meubelen, stofzuigers, centrale verwarming en noem maar op, het voorkomt allemaal stof.
Heeft men last van stof in en op de droogbloemen, dan is daar ook wel wat tegen te doen.  Spel ze onder de kraan even af en laat ze daarna in een goed verward vertrek opdrogen of schud het boeket voorzichtig buiten uit. Met de stofzuiger het droogbloemen boeket afblazen is een andere oplossing.

Natuurlijk is er een spuitbus droogbloemenspray in de handel die, eens per week gebruikt, het stof uit het droogbloemenboeket houdt en de kleuren concerveert. 
Voor wie geen milieuvijandige spuitbus wil gebruiken nog een oplossing.  Wikkel op een lang, rond, dun houtje de stofdraden, door steeds het houtje door het stof rond te draaien.  Op het laatst zit er een propje aan het uiteinde van het stokje dat er met de vingers makkelijk af te schuiven is.

Kamerplanten moeten goed verzorgd worden, wil men er optimaal plezier aan beleven.  In een huiskamer, kantoor of andere werkruimte geeft dat nogal wel eens problemen, vooral in het weekend en tijds vakanties.  Droogbloemen vragen een minimale verzorging, hoogstens af en toe het stof verwijderen.