Wanneer plukken

Wanneer de gekweekte en/of wilde natuurproducten, die geschikt zijn om te drogen, geplukt moeten worden, is moeilijk te zeggen.  Ondervinding en ervaring spelen een belangrijke rol bij de bepaling van het tijdstip van plukken.
Opengaande bloemknoppen die tijdens het drogen nog narijpen en opengaan, bladeren in prachtige herfsttinten, vruchten, grassen, zaaddozen, zaadhalmen en noem maar op, ze zullen allemaal op een ander tijdstip geoogst moeten worden. 

Natuurlijk speelt het soort plant ook nog een rol.Er zijn droogbloemen die in het voorjaar bloeien, andere daarentegen bloeien pas in de zomer of herfst.
De bloeiwijze is ook van belang; meestal brengt een plant meerdere bloemen voort, die niet allemaal gelijktijdig geplukt kunnen worden, want ze bloeien ook niet tegelijk.

Algemene regels betreffende het plukken zijn moeilijk te geven, hoogstens enkele richtlijken:

  • De meeste bloemen die geschikt zijn om te drogen, enkele dagen voor het bloeihoogtepunt plukken, omdat ze na het bloeihoogtepunt beginnen uit te vallen.
  • Zaadhalpen, zaaddozen en vruchten moeten rijp zijn.
  • Grassen daarentegen kunnen het beste geoogst worden als ze nog groen zijn, anders beginnen ze tijds het drogen te pluizen.
  • Bladeren worden geplukt als ze volgroei zijn en de fraaiste kleuren hebben, bijvoorbeeld herfsttinten.
  • Pluk alleen bij droog en warm weer.

We spreken wel over bloemen plukken, maar het is aan te raden een scherp mesje of snoeischaar te gebruiken.
Beschadig de planten niet, pluk niet op een egoïstische manier, maar ga met overleg te werk.